29-åriga Tobias Frejfors är smålänningen som på kort tid tagit ett stort kliv in i sportbranschen. Han flyttade från hemstaden Växjö 2009 för att utbilda sig inom Mediekommunikation med idrottslig inriktning vid Högskolan Dalarna.
Via praktik på SvFF fick han sedan anställning som kommunikationskoordinator i SvFF:s organisation som arrangerade UEFA Dam-EM 2013. Idag driver Tobias egen konsultfirma och har uppdrag hos UEFA som VDC samt som Sales Manager i den lokala organisationskommittén som arrangerar Skid-VM i Falun. Ett uppdrag som avslutas under våren 2015. Lägg till Tobias på LinkedIn & Twitter
Vilka tips skulle du ge personer som vill skaffa sitt drömjobb i sportbranschen?
Mitt första tips för att nå vägen in i sportbranschen är att hitta en relevant utbildning. Idrotten är ett område som börjar bli allt mer kommersialiserad och i och med att idrotten i större utsträckning flutit samman med underhållnings/upplevelseindustrin har konkurrensen om kunder (besökare, sponsorer m.fl.) ökat. Detta ställer högre krav på organisationerna i sportbranschen som är i allt större behov av kompetent personal. Med en utbildning i bagaget blir du attraktivare för potentiella arbetsgivare samtidigt som kunskaperna du samlar på dig även gör att du kommer bidra till att utveckla branschen.
Mitt andra råd är att skaffa dig erfarenhet. ”Inget som är värt något kommer gratis” och för att få in en fot på marknaden behöver man lägga ner det där lilla extra för att sticka ut i mängden. Att kontakta förbund, organisationer, klubbar eller arrangörer och erbjuda sig att arbeta i utbyte mot erfarenheten är ett oerhört bra knep att spetsa till din CV. Du får inte bara erfarenheten – detta är också ett mycket bra sätt att börja bygga upp ett kontaktnätverk. Och att just skaffa sig ett kontaktnätverk är mitt nästa tips.
Långt ifrån alla jobb inom idrotten annonseras ut och tjänsterna tillsätts ofta genom att personen handplockas från rekryterarens eget kontaktnätverk eller genom rekommendationer från någon i nätverket. Det är därför oerhört viktigt att bygga sitt eget nätverk och att man vårdar sina relationer för att vara ”med i matchen” när det är dags för en rekrytering. Att bygga ett nätverk tar tid, men man måste börja någonstans. Som jag nämnde ovan så är ideellt arbete ett bra sätt att få in en fot i branschen men också ett bra sätt att skapa kontakter. Kom även ihåg att studietiden är en viktig del av nätverkandet – här kommer du i kontakt med likasinnade personer med samma ambitioner som du, så börja bygg ditt nätverk direkt – för om ett par år kanske din studiekamrat är den som öppnar dörren till drömjobbet.
Sist men inte minst så är min rekommendation att man väl tar chansen när den dyker upp. Tro på dig själv och se arbetsuppgifter/ansvarsområden som du kanske inte är bekväm i som en utmaning snarare än ett hinder. Det är när man antar utmaningar som man utvecklas och med hårt arbete och tro på sig själv klarar man det mesta. Lycka till!
Vilket av de fyra tipsen tycker du är absolut viktigast för att skaffa sitt drömjobb i sportbranschen? Har du något tips du skulle vilja dela med dig av? Lämna en kommentar nedan med dina tankar och dela intervjun med vänner och kollegor som du tror har värde av att läsa den.

Anders Haslum grundade Svenska Sportnätverket våren 2014. Han har en har en passion för sport, marknadsföring och företagande. Förutom sitt arbete med Svenska Sportnätverket jobbar han som konsult åt bl.a. Sportseminarier.se och har erfarenhet av projekt som Bandy-VM 2017.